Vanliga frågor om Canikur Pro

Ofta ställda frågor om Canikur Pro

Vanliga frågor om Canikur Pro

39

När använder man Canikur Pro pasta?

Canikur Pro bidrar till att upprätthålla och främja en hälsosam tarmflora vid ökad risk för — eller i samband med — matsmältningsstörningar där behov uppstår av att återställa tarmfloran. 

Canikur Pro kan användas vid störningar i tarmfloran – eventuellt i kombination med andra mediciner som ordinerats av veterinär. Dessutom kan Canikur Pro användas förebyggande inför förväntade negativa effekter på tarmfloran. Till exempel följande: 

  • Stressiga situationer
  • Kostförändringar
  • I samband med och efter behandling med antibiotika

Kan Canikur Pro frysas?

Canikur Pro kan frysas och tinas upp igen.

Ska Canikur Pro förvaras i kylskåp efter den har börjat användas?

Nej, Canikur Pro ska förvaras i rumstemperatur – även när den har börjat användas.

Hur länge håller sig Canikur Pro när den har börjat användas?

Hållbarheten påverkas inte av att Canikur Pro har börjat användas.

Den håller sig till sista förbrukningsdagen, som anges både på förpackningen och sprutan – Exp. (= Bäst före-datum).

Kan montmorillonit även transportera/avlägsna mineraler och hälsosamma bakterier etc. från magen?

Montmorillonit binder som regel inte bakterier. Det finns dock studier som har visat att negativt laddade bakterier kan bindas av montmorillonit, men detta inkluderar inte Enterococcus faecium. Enterokocker kan i begränsad omfattning bindas samman med vatten, men inte i sådan utsträckning att det påverkar effekten.

Kan Canikur Pro pasta användas för att återställa vätskebalansen?

Nej, det finns inte tillräckligt med glukos och elektrolyter i Canikur Pro pasta för att den ska kunna användas för återställande av vätskebalansen.

Använd istället Canikur tuggtabletter.

Läs mer om Canikur tuggtabletter

Hur länge stannar montmorillonit i magen?

Den gastrointestinala transittiden är vanligtvis 6 - 8 timmar för hundar, men det går vanligtvis något snabbare om hunden har diarré.

Användning och dosering av Canikur Pro för valpar och kattungar?

Canikur Pro kan användas för valpar och kattungar med samma dos efter vikt som gäller för vuxna djur (se förpackningen eller doseringstabellen).

Se doseringstabellen

Kan Canikur Pro användas för katter?

Ja, Canikur Pro är godkänt för katter. Produkten fungerar på samma sätt på katter som på hundar.

Finns det protein i Canikur Pro?

Canikur Pro pasta innehåller inget animaliskt protein. Canikur Pro innehåller protein från soja och lupin.

Canikur Pro ska därför inte ges till hundar som är allergiska mot soja- och lupinprotein.

Kommer bakterierna i Canikur Pro att dödas vid antibiotikabehandling?

Det är inte skadligt att använda Canikur Pro i kombination antibiotika, men effektiviteten hos de probiotiska bakterierna kan dock påverkas. Det finns fortfarande fördelar med probiotika, bl.a. då de vanligtvis kommer att vara aktiva innan de dör och eftersom det också finns andra gynnsamma komponenter i produkten. I dessa fall rekommenderas att man alltid förlägger oral administrering av antibiotika och administrering av Canikur Pro till olika tidpunkter på dagen.

Finns det en risk att probiotika i Canikur Pro kan vara patogen?

Enterococcus faecium har förmågan att orsaka en mängd olika infektioner, särskilt allvarliga infektioner hos inlagda patienter. Den stam som används i Canikur Pro saknar dock de virulensfaktorer som är nödvändiga för att bli patogen.

Efter 20 års användning av E. faecium NCIMB 10415 som probiotika hos människor kan det konstateras att inget tyder på att stammen kommer att utveckla patogenicitet.

Och det faktum att både amerikanska och europeiska fodermyndigheter har godkänt stammen för användning på människor och djur bekräftar att säkerheten har utvärderats och bedömts vara tillfredsställande.

Hur kan en relativt liten mängd bakterier göra skillnad?

Det är korrekt att mängden bakterier i Canikur Pro är ganska liten jämfört med mängden bakterier som finns naturligt i tarmen. Men vid en kroppstemperatur i fuktiga miljöer och med en stor mängd näringsämnen kan probiotiska bakterier dela sig var 20:e minut. Det innebär att mängden intagna bakterier kan ökas tusenfaldigt på mindre än 4 timmar efter intagandet – särskilt vid samtidig administrering av ett bra prebiotika.

Kan probiotiska bakterier kolonisera hundens tarmar?

Detta har ännu inte studerats, men sannolikheten är mycket liten, eftersom stammen ursprungligen är en fågelstam av Enterococcus faecium. Det är därför stammen ska tillföras löpande (2 gånger om dagen) för maximal effekt.

Kommer Bio-Mos® att avlägsna de goda bakterierna?

Nej, den mekanism med vilken Bio-Mos® blockerar bakteriebindningen till slemhinnan är specifik för vissa patogena bakterier, som till exempel salmonella och E. coli.

Hur länge kan jag använda Canikur Pro?

Du kan använda Canikur Pro så länge det är nödvändigt eller enligt din veterinärs rekommendation. Dock aldrig längre än 4 veckor.

Vid antibiotikabehandling kan du använda Canikur Pro upp till 7 dagar efter avslutad antibiotikabehandling.

Vid akut diarré ska Canikur Pro ges tills diarrén har upphört – och ett par dagar efter upphörandet. Om djurets allmäntillstånd förvärras och/eller diarrén inte upphör inom 48 timmar efter den första behandlingen med Canikur Pro ska du omedelbart kontakta din veterinär.

Vid kronisk diarré ska du alltid rådgöra med en veterinär. Canikur Pro kan användas i kombination med andra behandlingsprodukter så länge diarrén varar.

För att undvika stressinducerad diarré kan Canikur Pro ges dagen före den stressframkallande situationen samt dagen efter.

Kan man kombinera användning av Canikur tuggtabletter och Canikur Pro pasta?

För hundar kan man det. Canikur tuggtabletter är inte avsedda för katter. Använd Canikur tuggtabletter under perioder med akut diarré och följ upp med Canikur Pro pasta för att återställa balansen i tarmfloran.

Våra andra produkter

Seraquin

Seraquin

Naturens eget "smörjmedel"

 

Kosttillskott som stödjer funktionaliteten i hundens och kattens leder genom att tillföra naturliga näringsämnen.

Frontline

Frontline DK

Bli av med fästingar och loppor

 

Behandling och förebyggande av angrepp frän loppor, löss och fästingar på hundar och katter.

Viacutan

Viacutan NY

För hud och päls

 

Ett dagligt fodertillskott til hundar och katter med en balanserad och koncentrerad blandning av Omega 6 och Omega 3-fettsyror som är särskilt viktig för att upprätthålla en frisk hud.

Centaura

CENTAURA.png

Skydd mot insekter

 

Använd Centaura på din häst och dig själv när du ska vara utomhus och håll dig insektsfri hela dagen.